Li Ang

tajvanska spisateljica Li Ang

Li Ang (pravo ime Ši Šuduan, rođena 1952. u Lukangu na Tajvanu) je jedna od najplodnijih i najinovativnijih pisaca na savremenoj književnoj sceni na kineskom jeziku. Nakon što je diplomirala filozofiju na Univerzitetu kineske kulture na Taipeju, studirala je dramaturgiju na Univerzitetu Oregon, nakon čega se vratila da predaje na svom matičnom fakultetu. Počevši od „Sezone cveća“, kratke priče objavljene kada je imala šesnaest godina (1968), Li Ang je dosledno i uporno izazivala svoje čitaoce da se suoče sa socio-kulturnim problemima i tabuima u sferama počevši od roda, seksualnosti, etike i nasilja u porodici, do brutalnosti države, politike identiteta i neobuzdanog konzumerizma. Pionirka u stilu i sadržaju, ona nastavlja da probija novi teren sa svakim novim delom. Godine 2004, francuski ministar kulture i komunikacija odlikovao ju je ordenom „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” kao priznanje za njen izuzetan doprinos svetskoj književnosti. Objavila je skoro dvadeset romana i zbirki kratkih priča, od kojih je najpoznatiji roman „Žena jednog kasapina“ (1983) koji je izazvao izuzetno burne reakcije i kontroverze u tadašnjem društvu Tajvana, ali i ustoličio Li Ang kao jednu od najznačajnijih feminističkih spisateljica novijeg doba.

U izdanju Partizanske knjige: Žena jednog kasapina.

Wikipedia & Goodreads

Stig Mas Andešen

Stig Mass Andersen

Stig Mas Andešen je pisac, muzičar i novinar. Pošto je započeo karijeru kao tekstopisac, pokušava da obogati svoj književni izraz muzičkim prizvukom. Uz to što se knjiga zove Bipolar Superstar, to je i naziv njegovog benda i alter ega. Dijagnostikovan mu je bipolarni poremećaj i iz toga crpi iskustva kad piše tekstove ili muziku.

U izdanju Partizanske knjige: Bipolar superstar.

WikipediaGoodreads

Jelena Anđelovska

Jelena Anđelovska je diplomirala dramaturgiju na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Do sada je objavila dve knjige poezije i ko-uredila dve antologije poezije „Transporteri“ (Izdavački zavod Forum, Mračna komora, Novi Sad 2021.) i „Ovo nije dom-pesnikinje o migraciji“ (Bulevar Books, Novi Sad 2017). Njena poezija nalazi se u nekoliko antologija i prevođena je na engleski, nemački, mađarski i italijanski jezik. Sarađuje sa vizuelnim umetnicama/cima i muzičarima.

U izdanju Partizanske knjige: Kuća se nije mrdnula.

Danijel Apro

Novinar iz Novog Sada. Autor romana „TelepApatija“ i „Gari“ i prozne zbirke „Reborneo“. Nagrađivan na Nušićijadi za priču „Igra sfernih oblika“ i Dositejevom zlatnom peru za putopis „Autostoperski vodič kroz Borneo“. Studirao žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, bavio se tranzicionom pravdom i jugoistočnom Azijom na univerzitetima u Budimpešti i Surakarti. Vodio radionice kulturne razmene za učenike u Indoneziji. Kolekcionar pivskih flaša, biciklista, pluviofil, panker. Navija za Vojvodinu i Vesthem.

U izdanju Partizanske knjige: Trči Jorgovanka trči.

Goodreads

Giljermo Arijaga

Giljermo Arijaga

Giljermo Arijaga (Sijudad Meksiko, 1958) meksički je scenarista i pisac. Autor je četiri romana (Eskadron GiljotinaSladak miris smrtiBufalo noći i Divljak), kao i jedne zbirke priča (Retorno 201). Arijagina proza prevedena je na veliki broj svetskih jezika. Arijaga ne radi adaptacije svoje proze za film, niti piše po narudžbini. Napisao je scenarija za filmove Pseća ljubav21 gramTri sahrane Melkijadesa Estrade („Zlatna palma” za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu 2005), Vavilon (nominacija za „Oskara” u kategoriji najbolji scenario 2007), Bufalo noći i Dolina u plamenu.

U izdanju Partizanske knjige: Retorno 201.

Wikipedia & Goodreads

Joanis Arvanitas / Jovan Nikolaidis

Jovan Nikolaidis

Pisac, izdavač, novinar, uporan u afirmaciji crnogorske multikulturalnosti. Balkan doživljava kao zonu tolerancije i mirne koegzistencije. Osnivač prvih novina na albanskom jeziku u Crnoj Gori – Kronika. Osnivač i dugogodišnji urednik časopisa za kulturu PLIMAplus. Osnivač ogranka Matice crnogorske u Ulcinju. Član Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK). Neka od objavljenih dela: Valdinos 33, roman; Ulcinjska pisma, eseji; Crnogorska krivica, politički eseji, Valdinos, priče. Čapuri, pesme, Budim se sa tuđinom u sebi, pesme; Montenegro i/ili Crna Gora, eseji; Monahos, esej; Raznosači kostiju, eseji; Kosa mu je blistala, modra, svilenkasta, priče.

U izdanju Partizanske knjige: Starac u zalivu.

Wikipedia & Goodreads

Bernardo Aćaga

Bernardo Atxaga

Autor fotografije: Šabijer Idoate

Bernardo Aćaga (Asteasu, Baskija, 1951) smatra se vrhunskim predstavnikom baskijske proze. Njegova prva zbirka priča Obabakoak (1988), tačnije rečeno hibridna forma između romana i zbirke priča, ovenčana je Nacionalnom nagradom za prozu 1989; po motivima nekoliko priča ubrzo je snimljen i film Put za Obabu (Obaba, 2005) u režiji Monća Armendarisa. Potom su usledili romani Usamljeni čovek (1994), Nacionalna nagrada kritike za prozu na baskijskom; Boje neba (1996); Harmonikašev sin (2003), Nagrada kritike 2003, italijanska nagrada „Grincane Kavur” 2008, po kojem je reditelj Fernando Bernues snimio istoimeni film i uradio pozorišnu predstavu; Sedam kuća u Francuskoj, finalista za Nagradu za stranu fikciju časopisa Independent 2012, finalista za nagradu „Oksford Vajdenfeld” za prevod 2012; Dani u Nevadi (2014), nagrada „Euskadi”; najnoviji roman Kuće i grobnice objavljen je 2020. godine. Godine 2017. dobio je Međunarodnu nagradu „Liber Press” za književnost, a 2019. Nacionalnu nagradu za špansku književnost, obe za celokupno književno stvaralaštvo. Piše i poeziju, drame, eseje, priče. Za poeziju je 2003. dobio nagradu „Čezare Paveze”. Njegova dela prevedena su na trideset dva jezika. Član je Kraljevske akademije za baskijski jezik.

U izdanju Partizanske knjige: Dani u Nevadi.

Wikipedia & Goodreads

Hristos Asteriju

Christos Asteriou

Autorka fotografije: Zyranna Stoikou

Hristos Asteriju je rođen u Atini 1971. godine. Studirao je nemačku i savremenu grčku književnost na univerzitetima u Atini, Vircburgu i Berlinu. Bio je šef katedre za germanistiku u Evropskom centru za književno prevođenje, a kasnije je radio kao investicioni konsultant u jednoj velikoj grčkoj banci. Dobitnik je književne stipendije Berlinske akademije umetnosti (2013), Fulbrajtove stipendije (2015) i književne stipendije Senata Berlina (2020). Objavio je tri romana i zbirku kratkih priča i preveo nekoliko knjiga s nemačkog. Od 2016. godine radi kao koscenarista i istraživač na dokumentarcu Queen of the Deuce (Exile Films / Storyline Entertainment). Trenutno predaje na Slobodnom univerzitetu u Berlinu.

U izdanju Partizanske knjige: Njeno nago telo i druge čudne priče.

Goodreads

Bojan Babić

Bojan Babić

Bojan Babić je rođen 1977. Do sada je napisao osam knjiga poezije i proze. Nagrađen je stipendijom Fonda Borislav Pekić. Njegove knjige prevođene su na engleski, makedonski, kazaški. Odrastao je u Mladenovcu. Živi i radi u Zemunu.

U izdanju Partizanske knjige: Yahoo, Kako se jede nar, Ilegalni Parnas.

Goodreads

Hajnrih Bel

Hajnrih Bel (1917 – 1985) jedan je od najčitanijih i najprevođenijih nemačkih pisaca druge polovine 20. veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1972. godine, ali i mnogih drugih nacionalnih i međunarodnih nagrada. Objavio je preko 30 knjiga proze, drame i esejistike.

U izdanju Partizanske knjige: Sabrano ćutanje doktora Murkea.

Wikipedia & Goodreads