Pol Juen

Paul Ewen

Autor fotografije: Matthew Coleman

Pol Juen je rođen i odrastao na Novom Zelandu, a sada živi u Londonu. Fransis Čep: Kako da pisac nastupa u javnosti bila je knjiga godine u GardijanuNju stejtsmenuAjriš tajmsu, časopisu Big išjuNju Ziland liseneru, kao i u australijskom Nju dejliju. Objavljena je u Ujedinjenom kraljevstvu, Australiji i Nemačkoj. Sandej tajms je opisuje kao: „Inspirativno štivo. Briljantna, otkačeno novo komičko stvaralaštvo”, a Nju stejtsmen ju je nazvao „modernim komičkim remek delom”.

U izdanju Partizanske knjige: Fransis Čep: Kako da pisac nastupa u javnosti.

Goodreads

Beri Kalahan

Barry-Callaghan

Autor fotografije: Mark Tearle

Beri Kalahan, rođen 1937. godine, poznati je kanadski romanopisac, pesnik i pripovedač. Uvršten je u sve vodeće antologije kanadske književnosti. Njegova dela prevođena su na brojne jezike. Objavio je izbore iz francuske, srpske i letonske poezije. Tokom sedamdesetih godina bio je ratni izveštač s Bliskog istoka i iz Afrike. Sredinom iste decenije osnovao je časopis Egzajl koji i dalje izlazi. Nosilac je brojnih nagrada. Radi kao profesor emeritus na Univerzitetu Jork u Torontu.

U izdanju Partizanske knjige: Svi ti usamljeni ljudi.

Wikipedia & Goodreads

Zvonko Karanović

Zvonko Karanović

Autor fotografije: Ivan Mijatović

Zvonko Karanović (1959, Niš) pesnik je izrazito urbanog senzibiliteta. Njegova dela referišu na literaturu Bit generacije, film i pop kulturu. U svojim najnovijim knjigama eksperimentisao je sa tehnikama nadrealizma i formom pesme u prozi. Dobitnik je nekoliko srpskih književnih nagrada za poeziju i međunarodnih stipendija za pisce, poput stipendije „Heinrich Böll Foundation“, Keln, Nemačka, 2011. Njegove pesme su prevedene na više od dvadeset jezika.

Zbirke pesama: Blitzkrieg (1990); Srebrni Surfer (1991); Mama melanholija (1996); Extravaganza (1997); Tamna magistrala (2001); Svlačenje (2004); Mesečari na izletu (2012); Kavezi (2013); Zlatno doba (2015); Iza zapaljene šume (2018).

Romani: Više od nule (2004); Četiri zida i grad (2006); Tri slike pobede (2009).

U izdanju Partizanske knjige: Srebrni surfer.

Wikipedia

Tomaž Kosmač

Tomaž Kosmač

Tomaž Kosmač je rođen 30. novembra 1965. godine u Godoviču, u opštini Idrija u Sloveniji. Objavio je tri zbirke kratkih priča i četiri romana. Njegove priče su zastupljene i u antologijama slovenačke kratke proze. Knjigu Punk is dead u prevodu na makedonski jezik objavila je izdavačka kuća „Goten” iz Skoplja 2018. godine. Za RTV Slovenija, a po priči Zapor, snimljen je kratak film Vikend paket u režiji Borisa Palčiča, po scenariju Gorazda Trušnovca. Kosmač je član Društva slovenačkih pisaca.

U izdanju Partizanske knjige: Punk is dead.

Goodreads

Marinko Koščec

Marinko Koščec

Rođen 1967. u Zagrebu. Kao za inat drugim mogućnostima, ako nije da dokaže neinteligenciju, sa svakog puta tamo se i vraća. Godine 2000. definitivno odustaje od profesionalnog bavljenja šahom, nogometom (to je onaj sport koji vi Srbi zbog meni neshvatljivih razloga zovete fudbal), rock muzikom i ribolovom, te se zapošljava kao nastavnik francuske književnosti na Filozofskom fakultetu. Godine 2002. daju mu netom izmišljenu nagradu „Meša Selimović“ za roman Netko drugi; malo se razočarava kad je sljedeće godine daju nekom trećem. Godine 2003. daju mu pola nagrade „VBZ“ za Wonderland; čini se da to prima još lošije jer mu više ne daju nagrade. Ne znajući bolje, svejedno nastavlja pisati romane. Sami mu je osmi.

U izdanju Partizanske knjige: Sami.

Wikipedia & Goodreads

Endru Krumi

Andrew Crumey

Endru Krumi je doktor teorijske fizike i prepoznatljiv glas u škotskoj književnosti. Autor je osam romana. Dobitnik je dveju prestižnih nagrada za književnost (The Saltire Award i Northern Rock Foundation Writer’s Award). Nekoliko godina je radio kao urednik novina Skotland on sandej, a sad radi kao predavač kreativnog pisanja na Univerzitetu Nortambrija u Njukaslu.

U izdanju Partizanske knjige: Tajno znanje.

Wikipedia & Goodreads

Avgustin Kupša

Augustin Cupsa

Avgustin Kupša je rođen 1980. godine. Studirao je psihijatriju u Bukureštu. Njegov debitantski roman je objavljen 2006, a iste godine počinje da se bavi pisanjem scenarija, za šta je nagrađivan. Najpoznatiji je kao pisac kratkih priča, od kojih su neke prevedene na nekoliko jezika i objavljene u više antologija. Knjiga Velike radosti i velike tuge je bila nominovana 2014. za knjigu godine u Rumuniji.

U izdanju Partizanske knjige: Velike radosti i velike tuge.

Wikipedia & Goodreads

Klod Lalumijer

Klod Lalumijer

Klod Lalumijer je rođen u Montrealu u Kanadi. Autor je četiri knjige i više od sto priča. Njegova dela adaptirana su za potrebe pozorišta, televizije i stripa. Lalumijerova proza prevođena je na francuski, italijanski, poljski, španski, ruski i srpski jezik.

U izdanju Partizanske knjige: Nokturni.

Wikipedia & Goodreads

Arijan Leka

Arian Leka

Arijan Leka (pesnik, prozni pisac i profesor) pripada grupi autora koji su došli u žižu interesovanja nakon otvaranja Albanije i smatraju se avangardom. Napisao je šesnaest knjiga proze i poezije. Za njih je primio šest nacionalnih književnih nagrada, od kojih su četiri za knjigu godine. Preveden je na sve važnije evropske jezike i zastupljen u nekoliko uglednih antologija. Osnivač je rezidencijalnog programa za pisce u Tirani „Poeteka”, kao i istoimenog časopisa. Član je Evropskog saveta za dramaturgiju u Parizu i Pesničke akademije u Londonu. Doktor je albanologije i zaposlen je na Akademiji albanoloških nauka pri Univerzitetu umetnosti u Tirani.

U izdanju Partizanske knjige: Muževljeva leđa.

Wikipedia & Goodreads

Predrag Ličina

Predrag Ličina

Autor fotografije: Ivan Zadro

Predrag Ličina (Zagreb, 1972) ljubitelj je znanstvene fantastike i horora. Omiljeni film mu je Alien, omiljeni superheroj Spiderman, a omiljena knjiga Vodič kroz galaksiju za autostopere. Mnogo vremena provodi slušajući muziku i gledajući nogomet. Omiljena grupa mu je The Cramps, omiljeni pjevač Nick Cave, a omiljeni nogometni klub Liverpool. U slobodno vrijeme bavi se filmskom režijom i pisanjem priča. Režirao je i napisao scenarij za, između ostaloga, kratkometražni film Teleport Zovko i dugometražni film Posljednji Srbin u Hrvatskoj.

U izdanju Partizanske knjigeBljuzga u praskozorje.

Goodreads

Prijavite se na naš newsletter

Budite uvek u toku, ne propustite naše akcije i iznenađenja!