Refik Ličina

Refik Ličina

Refik Ličina rođen je 1956. godine u Radmancima ( C. Gora) a od 1994. živi u Lundu (Švedska). Piše poeziju, prozu, prevodi sa švedskog. Objavio knjige poezije: Poznavanje prirode (1970), Pčele (1983), Prigodne prisile (2009), Knjigovezačka ulica (2009) i nekoliko knjiga kratke proze Staklenici (2004), Strah od behara (2013), Ulični budilnici (2017), Dalge (2018.). Na švedskom jeziku objavio je izbor poezije Predikan för Eurydike (Pridika za Euridiku, 2009) i izbor novela När nyponrosor mognar (Kad šipurci dozrijevaju, 2013). Prevodi: PrisluškivanjaBengta Emila Johnsona, 2010 (nagrada za najbolje prijevod na Međunarodnom sajmu učila i knjiga u Sarajevu, 2011. godine), Antologija moderne švedske poezije, OKF, Cetinje i Izabrane pjesme Magnusa Wiliam-Olssona (2014), Put u središte zemlje i druge pjesme, Larsa Gustafssona, 2016, Izabrane pjesme Tomasa Tranströmera, 2018. Dobitnik je Goranove (1979) i Brankove nagrade (1980), Klas De Vildes stipendium, za 2016.

U izdanju Partizanske knjige: Ribe u bunaru.

Goodreads

Fatos Ljubonja

Fatos Ljubonja

Fatos Ljubonja (1951) je albanski pisac, novinar, likovni umetnik i urednik. 1974. godine završio je studije fizike, i iste godine uhapšen i zatvoren, pošto je policija pronašla njegove tajne spise. 1979. godine osuđen je na dodatnih šesnaest godina zatvora. Oslobođen je 1991, nakon sedamnaest godina robije. Autor je nekoliko knjiga, brojnih članaka, eseja i priča objavljenih u Albaniji i inostranstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, od kojih su najpoznatije Nagrada Alberto Moravija, Herderova nagrada za književnost i nagrada Fondacije Prins Kloz za književnost i novinarstvo.

U izdanju Partizanske knjige: Ponovo osuđen.

Wikipedia & Goodreads

Žilijen Mare

Julien Maret

Žilijen Mare je rođen 1978. godine u Švajcarskoj. Autor je romana Sve po starom (2011) i Nameštaj (2014), objavljenih u izdavačkoj kući Žoze Korti (José Corti). Trenutno živi u Ženevi.

U izdanju Partizanske knjige: Sve po starom.

Wikipedia & Goodreads

Senka Marić

Senka Marić

Senka Marić piše poeziju, prozu i esejistiku. Objavila je tri zbirke poezije i roman Kintsugi tijela. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu evropska nagrada Vitez/škinja poezije 2013., prva nagrada Zija Dizdarević 2000., te 2019. godine nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

U izdanju Partizanske knjige: Gravitacije.

Wikipedia & Goodreads

Andrija Matić

Andrija Matić

Andrija Matić (1978) rođen je u Kragujevcu. Doktorirao je englesku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Objavio je romane Burnout (2015), Pomračenje u pet slika (2013), Šaht (2009) i Nestanak Zdenka Kuprešanina (2006), zbirku priča Muzej savremene umetnosti (2010) i studiju T. S. Eliot: pesnik, kritičar, dramski pisac (2007). Živi na jugu Tajlanda.

U izdanju Partizanske knjige: Istanbulski mozaik.

Goodreads

Miljan Milanović

Miljan Milanović

Rođen 1982. godine u Zaječaru. Fasciniran istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije i kreativnošću mašina. Više se ne bavi muzikom. Jedri i spravlja destilate vrhunskog kvaliteta. Objavio je zbirku priča „Bending”, 2010. Povremeno objavljuje po književnim časopisima.

U izdanju Partizanske knjige: Produžetak vrste, Divlje rastinje.

Goodreads

Dragana Mokan

Dragana Mokan

Dragana Mokan rođena je 1981. u Zrenjaninu. Živi i radi u Beogradu. Autor je zbirke poezije Kako mi je prošlo vreme (2003). Dobitnica je nagrada UlaznicaPčesaEvenstar Festival Fantastike i finalista konkursa za poeziju i kratke priče Alma (Beograd) i Giuseppe Gioachino Belli (Rim). Poeziju objavljivala u časopisima i na portalima: Savremenik (Beograd), Afirmator (Beograd), Most (Sarajevo), Sveske (Pančevo), Sykoli (Budimpešta), Orbis (Kanjiža), Natron (Zrenjanin), Latica (Podgorica).

U izdanju Partizanske knjige: Pustite im laganu muziku, 33 sna.

Goodreads

Deni Morison

Danny Morrison

Autor fotografije: Bobbie Hanvey

Deni Morison je nekadašnji nacionalni direktor za odnose s javnošću Šin fejna, a bio je i portparol štrajka glađu Bobija Sandsa 1981. U više navrata je bio u zatvoru i dva puta je optužen zbog članstva u IRA. Dok je služio osmogodišnju kaznu, počeo je da piše svoj treći roman, Pogrešan čovek.

U izdanju Partizanske knjige: Pogrešan čovek.

Wikipedia & Goodreads

Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis rođen je u Sarajevu 1974. Objavio je osamnaest knjiga, među kojima i romane SinDolazak i Mađarska rečenica, te knjigu eseja Homo Sucker: poetika Apokalipse. Njegovi romani su prevedeni na petnaest jezika. Živi u Ulcinju.

U izdanju Partizanske knjige: Odlazak/Mimezis.

Wikipedia & Goodreads

Veronika D. Nikulesku

Veronica D. Niculescu

Veronika D. Nikulesku (1968, Rumunija), spisateljica i prevodilac. Objavila je zbirke kratke proze Adeb (2004, Nagrada za debi Saveza rumunskih pisaca Sibiju), Narandžasti orkestar (2008) i Crveno, crveno, somot (2012, Nagrada časopisa Tiuk! za kratku prozu „ScurTiuk”; nominacije za Nagradu Radija „România Cultural” i za Nacionalnu nagradu za prozu lista Ziarul de Iași) i Hibernalija (2016); romane Ka dolinama žada i pijanog ljulja (2016, nagrada „Knjiga godine” koju dodeljuje Savez rumunskih pisaca Sibiju; nominacije za Nacionalnu nagradu za prozu lista Ziarul de Iași i za nagradu „Najdraža knjiga godine – po izboru gimnazijalaca” na festivalu FILIT), Leto sa Isidorom (2017), Isidorova zima (2020), LukijanOči, duša, ruka (2020), Sva bibliotekarkina deca (2020). U saradnji s pesnikom Emilom Brumaruom napisala je Bajku princeze Brzo-Brzo (2009) i Pada kestenje s kestenova (2014, nominacija za nagradu časopisa Observator cultural). Pobedila je na konkursu za scenarije HBO, na Međunarodnom transilvanskom filmskom festivalu TIFF, sa scenariom za kratki film Kurir, zasnovan na jednoj od pripovetki iz njene prve knjige. Prevela je četrdeset knjiga koje potpisuju Vladimir Nabokov, Semjuel Beket, Luis Kerol, Don Delilo, Siri Hustvet, Lidija Dejvis i drugi. Nagrada „Antoaneta Ralijan” za prevod na Sajmu knjiga „Gaudeamus” 2016. Nagrada za prevod časopisa Observator cultural 2017.

U izdanju Partizanske knjige: Ka dolinama žada i pijanog ljulja.

Wikipedia & Goodreads

Prijavite se na naš newsletter

Budite uvek u toku, ne propustite naše akcije i iznenađenja!