Saša Savanović

Saša Savanović

Saša Savanović (1986, Novi Sad) piše prozu, esejistiku i publicistiku. Priče i tekstove je objavljivala u mnogobrojnim časopisima i zbornicima u zemlji i inostranstvu. Njen prvi roman Deseti život uvršten je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu za 2018. godinu. Koautorka je više istraživačkih publikacija. Radi kao nezavisna istraživačica i programska urednica.

U izdanju Partizanske knjige: Novo Sada.

Goodreads

Lisa Samjuels

Lisa Samuels

Lisa Samjuels je transnacionalna spisateljica i umetnica. Autorka je četrnaest knjiga, počev od The Seven Voices (1998), završno s Breach (2021), kao i brojnih pesničkih zbirki i uticajnih eseja u oblasti teorije tela, etike, umetnosti i jezika. Lisini performativni radovi, auditivne izložbe i vizuelna umetnost poznati su i prezentovani širom sveta. Osim toga, autorka često sarađuje s kompozitorima i umetnicima pokreta. Rođena u Sjedinjenim Državama, živela je u Evropi, na Bliskom Istoku, u Maleziji, a trenutno boravi na Aotearoi/Novom Zelandu. Mekana Devojka je prvi objavljeni prevod njenog romana Tender Girl.

U izdanju Partizanske knjige: Mekana devojka.

Goodreads

Stiv Sem-Sandberg

Stiv Sem Sandberg

Stiv Sem-Sandberg je rođen u Oslu, Norveška, 1958. godine. Jedan je najpoznatijih i najprizantijih švedskih pisaca. Radi kao književni kritičar u vodećem dnevnom listu Dagens Niheter u Stokholmu. Njegov roman Ubogi u Lođu osvojio je 2009. godine najvažniju švedsku književnu nagradu Avgust, a od tada je preveden na dvadeset sedam jezika. Roman Izabrani doživeo je sličan uspeh. Osvojio je Prix Médicis u Francuskoj za najbolji prevedeni roman 2016. godine, kao i nagradu Prix Transfuge za najbolji evropski roman. Njegov poslednji roman Bura (StormenThe Tempest) objavljen je 2016. godine. Živi u Stokholmu i Beču.

U izdanju Partizanske knjige: Izabrani.

Wikipedia & Goodreads

Vil Self

Will Self

Vil Self je autor većeg broja fikcionalnih i nefikcionalnih tekstova, uključujući roman Umbrella, koji se našao u užem izboru za Bukerovu nagradu. Živi u Londonu.

U izdanju Partizanske knjige: BULezgarije.

Wikipedia & Goodreads

Milica Sniva

Milica Sniva

Milica Sniva je rođena 1986. u Beogradu. Diplomirala je socijalnu politiku i socijalni rad na Fakultetu političkih nauka. Majka. Piše.

U izdanju Partizanske knjige: Simptomi.

Veb-sajt: milicasniva.com

Imejl: milicasniva@gmail.com

Srđan Srdić

Srđan Srdić

Srđan Srdić rođen je 1977. godine u Kikindi. Autor je romana Mrtvo polje (2010) i Satori (2013), zbirki priča Espirando (2011) i Sagorevanja (2014), kao i knjige eseja Zapisi iz čitanja (2014). Dobitnik je sledećih književnih nagrada: Ulaznica (2007), Laza Lazarević (2009), Biljana Jovanović (2012), Edo Budiša (2012), kao i stipendije iz Fonda Borislav Pekić (2010). Tekstovi i knjige Srđana Srdića prevedeni su na engleski, nemački, ukrajinski, makedonski, rumunski, slovenački, albanski i mađarski jezik. Živi u Mikro-naselju, pored Kikinde.

U izdanju Partizanske knjige: Srebrna magla pada, Satori, Ljubavna pesma.

Wikipedia & Goodreads

Dragoljub Stanković

Dragoljub Stanković

Dragoljub Stanković je rođen u Jagodini 1971. godine. Pesnik je, kritičar, intervjuer, kolumnista, prozaist, urednik. Pisao za portal E-novine, podlistak Beton, list Danas, za mnoge književne časopise, kao i Treći program radio Beograda. Objavio tri knjige poezije: Pesme jednog dana (KOV, 2005), Barka tela (KOV, 2010), S onu stranu noći (Levo krilo, 2014) i roman Beogradski Kiklop (2017). Živi u Beogradu.

U izdanju Partizanske knjige: Beogradski kiklop, Pohvala slabosti.

Goodreads

Aleksander Troki

Alexander Trocchi

Aleksander Troki je rođen u Glazgovu 1925. godine. Nakon prve godine studija odazvao se vojnom pozivu i pristupio Kraljevskoj mornarici. Tri godine kasnije vratio se da završi studije, putovao po Evropi i nastanio se u Parizu, gde je uređivao avangardni književni časopis Merlin. Kontroverzni izdavač Olimpija pres objavio je 1954. prvu verziju njegovog romana Mladi Adam i upravo tada Troki postaje heroinski zavisnik. Zatim se preselio u SAD, najpre u Njujork, gde je radio na jednoj barži, a potom u Kaliforniju, stecište zajednice bitnika. U tom periodu napisao je svoju verovatno najpoznatiju knjigu, roman Kainova knjiga (1961). Šezdesetih godina se preselio u London, gde je sve manje pisao, i tamo ostao do smrti 1984.

U izdanju Partizanske knjige: Mladi Adam.

Wikipedia & Goodreads

Juhan Haštad

Juhan Haštad

Autor fotografije: John Erik Riley

Juhan Haštad (Johan Harstad), rođen 10. februara 1979. u Stavangeru, norveški je romanopisac, pripovedač, dramaturg i grafički dizanjer koji živi i radi u Oslu. Debitovao je kao dvadesetdvogodišnjak 2001. godine zbirkom kratkih proznih tekstova Nadalje ćeš samo stariti, a 2002. je objavio zbirku kratkih priča Hitna pomoć. Njegov prvi roman, Baze Oldrine, gde si nestao u svoj ovoj zbrci? objavljen 2005. u Norveškoj, preveden je na više od deset jezika. Haštad je tokom 2009. bio angažovan kao prvi dramaturg-rezident Norveškog narodnog pozorišta u njegovoj istoriji. Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada i priznanja.

U izdanju Partizanske knjige: Nadalje ćeš samo stariti, Hitna pomoć.

Wikipedia & Goodreads

Ibrahim Hadžić

Ibrahim Hadžić

Rođen je u Rožajama (Crna Gora) 1944. godine. Diplomirao je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Poeziju piše više od 50 godina. Objavio je 16 knjiga pesama, 5 proze i drugih radova, 10 knjiga o gljivama. Prevodi poeziju s ruskog jezika. Dobitnik je više značajnih književnih nagrada. 20 godina bio je urednik u Školskoj redakciji TV Beograd. U zlom vremenu, pod pritiskom „političkih komesara“, morao je da podnese ostavku i napusti Televiziju. Jedan je od osnivača Mikološkog društva Srbije i jedan od pokretača i urednika časopisa Svet gljiva. Ibrahim Hadžić pripadao je, i danas pripada, nezavisnom krugu intelektualaca. Živi u Beogradu.

U izdanju Partizanske knjige: Zrnca.

Wikipedia & Goodreads