Fibonačijev niz

Izabrane priče na engleski preveo Džon Koks

Priče su objavljene na veb-stranici NDSU.

Fibonačijev niz Jasna Dimitrijević

U srpskoj i regionalnoj književnosti poznata ne samo kao književnica već i kao aktivistkinja, Jasna Dimitrijević u Fibonačijevom nizu pokazuje svoju punu spisateljsku zrelost. Iako nepobitno angažovana, njena poetika nikada ne upada u domen dnevne politike niti pamfleta, već oprezno balansira između teme i interpretacije, insistirajući na namerama i ishodima koji su prevashodno književni. Izvanredna recepcija Fibonačijevog niza pokazuje čitavu jednu čitalačku naklonost prema literaturi koja u prvi tematski plan stavlja manjinske grupe, homofobiju, rasizam, decenijski loše i nepromišljene politike, te mogućnosti pomirenja dojučerašnjih krvnih balkanskih neprijatelja, izričući utemeljenu i hrabru osudu društvu potonulom u gotovo svakom pogledu i smislu.

Autorka fotografije: Gaby Jongenelen

Jasna Dimitrijević (1979, Negotin, SFRJ) diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti u Beogradu. Piše i objavljuje prozu, poeziju i recenzije. Stalna je saradnica časopisa Liceulice. Bila je koorganizatorka prvog regionalnog konkursa za najbolju kratku priču na temu pomirenja na BHSC, albanskom i makedonskom jeziku – „Biber 01”i kourednica višejezične zbirke. Do sada je objavila dve zbirke kratke proze: Prepoznavanja (2015) i Fibonačijev niz (2019). Neke priče su prevedene i objavljene u književnim časopisima na nemačkom (Lichtungen), albanskom (Milosao), češkom (Plav) i slovenačkom jeziku (LUD Literatura). Učesnica je projekta CELA#2, čiji je cilj povezivanje autora i autorki iz osam evropskih zemalja i prevođenje njihove proze na sve jezike zemalja učesnica. Živi u Beogradu, radi u knjižari.

john-cox

Džon K. Koks (1964) rođen je u Raliju u Severnoj Karolini (SAD). Profesor je istorije i književni prevodilac. Većina njegovih publikacija je na oba ova polja vezana za ljude i prostore bivše Jugoslavije, srećno se ponekad preklapajući s Mađarskom i Albanijom. Živi i radi u Fargu, gradiću koji je, iako iznenađujuće lep, jako daleko od svega.