Čitavog dana bih se vozikao u svom strava plavom vozu

Reč je o efektno i živopisno zamišljenoj zbirci, sačinjenoj od odeljenih priča koje su prožete zajedničkim temama anksioznosti i dislociranosti, mentalne neuravnoteženosti, i nestabilnim vidovima stvarnosti. Sedam priča predstavljaju snove, numerisane kao u dnevniku; kreću se od bujne muške fantazije o uspešnom udvaranju do strastvenog lamenta nad lepim svetom kao iz snova koji je ugušen lekovima za kontrolu ponašanja. Ovaj gnevni nekadašnji sanjač ustaje protiv „suštinske nemoći kad je reč o mom životu”, što ponavljaju mnogi Hobsovi pripovedači.
Hobsove moći opisivanja su upečatljive i on na nesvakidašnji način uspeva da dočara iskustvo sna. Istražujući udružene napade na mentalnu uravnotežnost u inventivnom nizu nadrealnih, zlokobnih ili uznemirujućih sredina, Hobs održava poriv ka izbavljanju iz nelagodnih ili košmarnih sredina koji je zajednički njegovim likovima, od kojih su mnogi fizički ili mentalno izolovani i često pod lekovima.

Izvori: Independent, The Guardian

Piter Hobs

Autorka fotografije: Alison Harris

Piter Hobs je rođen 1973. godine. Živi u Londonu. Autor je romana Kratak dan na umoru i U voćnjaku, lastavice i kourednik antologije kratkih priča Seks i smrt. Dobitnik je nagrade „Beti Trask”, a našao se i u užem izboru za međunarodnu „Dablinsku književnu nagradu”, nagradu „Džon Levelin Ris” i nagradu „Vitbred” za prvi objavljeni roman.

Natasa Srdic

Nataša Srdić (ex Miljković) rođena je 1984. godine u Smederevu. Diplomirala je na Katedri za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na kom je odbranila i doktorsku tezu „Naučna i umetnička istina u fikciji Džona Banvila”. Bavi se književnim prevođenjem sa engleskog na srpski i sa srpskog na engleski jezik.

Više o knjizi na ovom linku.