Zečje ostrvo

Elvira Navaro Zečje ostrvo prednja korica

Neuspešni pronalazač donosi zečeve na ostrvo da bi uništili legla ptica nepoznatog imena. U noćnom polumraku vrsta izumrla pre nekoliko hiljada godina pojavljuje se pred nadvojvodom. Gostima jednog hotela snovi nestaju u čudnoj i nesvesnoj krađi. Duh jedne majke otvara stranicu na „Fejsbuku” i šalje zahtev za prijateljstvo svojoj ćerki. Par pred raskidom obilazi neprijatno konačište. Na obodu grada nestaje deo bulevara. U ovih jedanaest priča nalazimo čudesne preobražaje koje likovi ne doživljavaju s radošću oslobođenja, nego sa strahom, i nalazimo sklonost ka fantastici i psihološkom užasu. Preovlađuju činioci tajnosti, ali sam taj žanr podrazumeva, kako piše Piglja, jednu vidljivu i jednu skrivenu priču koje ne ocrtavaju samo enigmu teksta, već i motive koji su autorku naveli na pisanje ovih priča. Smeštene su u prostore koje prepoznajemo kao književni univerzum Elvire Navaro: na obode gradova i nas samih, u neizvesnost, identitet i tamne noći duše.

Elvira Navarro

Autor fotografije: Rubén Bastida

Elvira Navaro (1978) studirala je filozofiju. Objavila je serijal Grad zimi i Srećni grad, roman Zaposlena žena i novelu Poslednji dani Adelaide Garsije Morales. U Španiji je dobila nagrade Premio Jaén de Novela, Premio Andalucía de la Crítica i Premio Tormenta za najboljeg mladog pisca. Zbirka priča Zečje ostrvo njeno je najnovije delo. Godine 2010. uvrštena je u najbolje mlade romanopisce na španskom jeziku časopisa Granta, a 2014. godine časopis El Cultural svrstao je roman Zaposlena žena među deset najboljih romana te godine. Godine 2019. kulturni dodatak Babelia proglasio je Zečje ostrvo jednom od deset najboljih knjiga te godine. Spisateljica je radila kao urednica u madridskoj izdavačkoj kući Caballo de Troya 2015. godine. Pored engleskog, dela su joj prevedena na francuski, švedski, italijanski i turski jezik.

Ivan Radosavljevic

Ivan Radosavljević je rođen 1969. u Jagodini. Urednik, književni kritičar, prevodilac. Završio svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1993. Član redakcije književnog časopisa Reč 1994–1999, urednik u izdavačkoj kući „Stubovi kulture” 1999–2013, a od 2013. urednik u Književnoj radionici Rašić.

Više o knjizi na ovom linku.