Smrt u Bašaidu

Izabrane priče na španski preveo Migel Roan

Priče su objavljene na portalu Balcanismos i na stranici Iberoameričkog centra Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Smrt u Bašaidu Miroslav Ćurčić

Prva knjiga jednog od najstarijih debitanata u istoriji srpske književnosti, Smrt u Bašaidu Miroslava Ćurčića, modernizuje ohenrijevski model kratke priče, zanatski izvedene do perfekcionizma, s težištem na finalnim rečenicama kao tačkama preokreta. Po pripovednom svetu Smrti u Bašaidu kreću se simpatični i nepretenciozni gubitnici, usamljenici, čudaci, izvanredno precizno konstituisani i psihološki i situaciono. Uspešno koristeći metaforu tržnog centra kao konzumerističkog pseudoraja, autor smešta sudbine naizgled nevažnih i beznačajnih protagonista u kontekst modernog tragikomičnog košmara. Efektna i nezaboravna, Smrt u Bašaidu jeste i knjiga topline i empatije, jedne emocionalnosti kojoj vek u kom živimo nije naročito sklon, dok se Ćurčić od ma kakve patetike brani upečatljivim i začudnim, često i grotesknim humorom.

miroslav-curcic

Miroslav Ćurčić je rođen 1966. godine u Beogradu. Objavljivao je kratke priče u književnim časopisima i zbornicima kratkih priča. Izdavačka kuća „Partizanska knjiga” objavila je njegovu zbirku priča Smrt u Bašaidu i romane I šampioni umiru, zar ne i U Klivlendu je sve po starom. Živi u Zemunu.

miguel-roan

Autorka fotografije: Melanie Siow

Migel Roan je rođen u gradu Vigo u Španiji 1981. godine. Kao predavač gostuje na različitim univerzitetima i u analitičkim centrima koji se bave Balkanom. Takođe je urednik časopisa Balkania, jedine publikacije na španskom koja služi kao platforma za okupljanje različitih stručnjaka specijalizovanih za Balkan. Autor je četiri knjige: Anatomía serbia (2012), Homofobia en los Balcanes (2015), Maratón balcánico (2018) i Balcanismos (2020). Objavljuje tekstove u časopisima kao što su El País, El Diario, Revista Mercurio i Esglobal i redovno učestvuje na forumima i u radio-emisijama, u kojima govori o Balkanu. Na španski je preveo knjige nagrađivanih autora kao što su Ivo Andrić, Faruk Šehić, Dejan Tiago Stanković i Darko Tuševljaković. Jedan je od osnivača sajta www.balcanismos.com. Na Univerzitetu u Valensiji upravo završava doktorsku tezu o društvenim kretanjima na prostoru bivše Jugoslavije.