Punk is dead

Punk is dead Tomaž Kosmač

Deset godina nakon objavljivanja odlične debitantske knjige Tomaža Kosmača, pripovedač u prvom licu po imenu Kosmo u zbirci kratkih priča Punk is dead već je postao istinski kosmopolita. Kratki, užareni zapisi u vidu anegdota proširili su se zajedno s pripovednim prostorom, koji je dosad uglavnom bio ograničen na Idrijsku kotlinu i njenu neposrednu okolinu. Kosmo odlazi s različitim (anti)junacima na putovanja širom domovine u potrazi za novim uvidima, da bi se vratio na početnu tačku i svedočio o tragikomičnim lekcijama autentično, iskreno, bez ulepšavanja. Ova zbirka poziva čitaoca na zanimljivu vožnju ispunjenu izraženom ironijom, koja dovodi u pitanje izvestan broj utvrđenih društvenih normi.

Tomaž Kosmač

Tomaž Kosmač je rođen 30. novembra 1965. godine u Godoviču, u opštini Idrija u Sloveniji. Objavio je tri zbirke kratkih priča i četiri romana. Njegove priče su zastupljene i u antologijama slovenačke kratke proze. Knjigu Punk is dead u prevodu na makedonski jezik objavila je izdavačka kuća „Goten” iz Skoplja 2018. godine. Za RTV Slovenija, a po priči Zapor, snimljen je kratak film Vikend paket u režiji Borisa Palčiča, po scenariju Gorazda Trušnovca. Kosmač je član Društva slovenačkih pisaca.

Jelena Dedeić

Jelena Dedeić je rođena 1975. u Beogradu. Diplomirala je srpski jezik i književnost s opštom lingvistikom na Filološkom fakultetu. Radila je kao profesor srpskog jezika u školama, kao lektor u redakcijama dnevnih listova Danas i Biznis, a od 2003. radi i kao prevodilac za slovenački jezik. Prevela je razne poslovne dokumente, stručne udžbenike, dečje enciklopedije i naučne publikacije, a saradnju s Partizanskom knjigom započela je prevodom zbirke priča Ane Šnabl Odvezani i pisanjem kratkih priča na radionici kreativnog pisanja.

Više o knjizi na ovom linku.