Produžetak vrste

Izabrane priče na nemački prevela Ane-Katrin Godec

Priče su objavljene na platformi za novu književnost i kulturu Mozaik.

Produžetak vrste Miljan Milanović

Miljan Milanović je od autora čiju književnu karijeru obeležava drugi tip profesionalnog opredeljenja, i to na nesumnjivu korist. Budući inženjer robotike, Milanović je u ovoj knjizi priča na stalnim rubovima fantastike, tek da bi pokazao čitaocima kako je svet kakav smo nekada zamišljali vrlo ekspeditivno i neopozivo zauzeo mesto sveta u kom smo donedavno živeli. Produžetak vrste je svojevrsni produžetak različitih rukavaca ozbiljno proučenih savremenih žanrovskih kapaciteta kratke priče, kao i opcija koje pred promišljenijeg autora stavlja manipulacija određenim formulama poznatim iz poetike fantastike. Navedena fantastika Milanoviću nije cilj, već sredstvo za tumačenje sveta sveopšteg otuđenja, beznađa, neretko i nasilja, po kom se kreću depresivni, traumatizovani, ali cinični i logoreični junaci.
Miljan Milanović
Miljan Milanović je rođen 1982. godine u Zaječaru. Fasciniran je istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije i kreativnošću mašina. Više se ne bavi muzikom. Jedri i spravlja destilate vrhunskog kvaliteta. Objavio je zbirke priča Bending (Književna omladina Srbije, 2010) i Produžetak vrste („Partizanska knjiga”, 2019). Povremeno objavljuje u književnim časopisima u regionu.
Ane-Katrin Godec
Autor fotografije: Nikolas Haag
Ane-Katrin Godec je rođena 1966. u Frajburgu u Nemačkoj. Studirala je nemačku književnost i pedagogiju u Kelnu. Pisala je reportaže i radio-drame za nemački radio WDR. Autorka je nekoliko filozofskih antologija i književnih putopisa. Od 2008. organizuje književne događaje u svom književnom hotelu „Balatura” u blizini Crikvenice, čiji su gosti autori iz celog sveta. Prevoditeljka je s nemačkog na hrvatski jezik i sa srpskog/bosanskog i hrvatskog na nemački jezik. Prevela je romane Riharda Šuberta i drugih, poeziju Joahima Sartorijusa, Dorte Jagić, Almina Kaplana i drugih i eseje Miljenka Jergovića, Ante Tomića i drugih. Trenutno radi na knjizi Ivana Lovrenovića. Živi, piše, prevodi i radi u Triblju sa suprugom i pet sinova.